Project voor talentontwikkeling in beeldende kunst.

In vogelvlucht

Het project Verhalen in het landschap biedt een podium aan beeldend kunstenaars in Friesland en geeft hun werk een impuls. Vijf Meesters in de kunsten en twee wetenschappers inspireren de deelnemers hun talent en hun kunstenaarschap verder te ontwikkelen. Iedere amateur- en professionele kunstenaar van 16 jaar of ouder kan meedoen. Enige voorwaarde is dat je in Friesland woont of geboren bent.

De Meesters hebben in en buiten Nederland hun sporen verdiend: Christiaan Kuitwaard – tekenen/schilderen, Tjibbe Hooghiemstra - gemengde technieken, Tryntsje Nauta - fotografie, Anne Feddema – schilderen/poëzie, Gerrit Terpstra - ruimtelijk werk. De wetenschappers zijn: Bert Looper, historicus, directeur van Tresoar en Cees Buisman, hoogleraar biologische kringlooptechnologie, directeur van Wetsus.

De deelnemers leveren één, twee of drie werken in voor de startexpositie in het CAV-gebouw in Oldeberkoop. Ook werk van de Meesters wordt hier tentoongesteld. Na afloop komen vijftien talentvolle deelnemers in aanmerking voor een serie Masterclasses. De jury van Meesters kiest er veertien, het publiek kiest de vijftiende.
De masterclasses vinden plaats in de wintermaanden. Het werk dat in deze periode ontstaat wordt in het voorjaar van 2019 getoond in een vervolgexpositie. Ook dit werk krijgt een beoordeling. Er worden twee kunstenaars gekozen die een eigen plek krijgen in kunstroute Open Stal 2019 en de overige dertien een groepslocatie.

Inspiratiedag

15 september 2018
Locatie: Werkschuur Drents-Friese Wold
Terwisscha 6a in Appelscha van 10.00 tot 16.00 uur

Kosten € 15
Klik op onderstaande knop om in te schrijven voor de inspiratiedag.

Invalid Input

Hoe werkt het?

  1. Vul het formulier zo volledig mogelijk in
  2. Klik op: "Versturen", kies uw bank en u wordt doorgestuurd naar uw eigen bankomgeving om te betalen met iDEAL
Uw naam aub.
Invalid Input
Uw e-mailadres aub.
(Uw e-mailadres is veilig bij ons)
Vul een bericht in aub.
0.00

Lezing:

Historicus Bert Looper schetst verschillende manieren om naar het landschap te kijken. Hij kan hierbij o.a. putten uit zijn publicatie ‘Hier ligt de zee, over taal, kunst, landschap en Friese identiteit’.

Workshops: 
1 Schilder/dichter Anne Feddema gaat woord en beeld op abstracte wijze bij elkaar brengen. Deelnemers gaan werken met eenvoudige, makkelijk voorhanden zijnde materialen.

2 Schilder/tekenaar Christiaan Kuitwaard laat zien hoe je kunt vormgeven door het zichtbare weg te laten door o.a. de werking van licht en schaduw. Deelnemers gaan tekenen met houtskool en krijt.

3 Oscar Borsen van Stichting Landschapsbeheer Friesland gaat de omgeving onderzoeken. Hij laat de kenmerken van een landschap zien en leert de deelnemers hoe je een landschap kunt “lezen” met behulp van o.a. de zintuigen.

Resultaat: 
Aan het einde van de dag hebben de deelnemers inspiratie opgedaan voor verhalen in het landschap en technische ervaring gekregen om die te verbeelden.

 

Tentoonstelling

7 t/m 28 oktober 2018
Locatie:
 CAVgebouw in Oldeberkoop

Kosten € 15 per werk, maximaal 3 werken per persoon.
Inschrijven via formulier op de website.

Het werk wordt ingeleverd op dinsdag 2 oktober bij CAVgebouw, Heerenveenseweg 16, 8421JP Oldeberkoop. De opening van de tentoonstelling is op zondagmiddag 7 oktober om 16.00 uur. De sluiting is op zondagmiddag 28 oktober om 16.00 uur. Dan wordt bekend gemaakt welke deelnemers de masterclasses mogen volgen. Om 17.00 uur mag het werk weer worden meegenomen.

Verdiepingsdag

20 oktober 2018
Locatie:
 CAV in Oldeberkoop;
Duur: van 10.00 tot 16.00 uur. 

Deelname gratis.
Iedere deelnemer aan de tentoonstelling kan deelnemen aan de verdiepingsdag. Het programma is opgebouwd uit het luisteren naar een lezing, het praten over eigen werk en het volgen van workshops.

Lezing: 
Cees Buisman, hoogleraar biologische kringlooptechnologie, houdt een pleidooi voor een nieuwe kijk op landschap en omgeving. Hij kan hierbij o.a. putten uit zijn publicatie ‘De mens is geen plaag, over het gevaar van een onttoverde wereld’.

Werkbespreking: 
Alle deelnemers krijgen de mogelijkheid om hun werk te bespreken met de Meesters. Dit gebeurt in groepjes in een dynamisch proces. Anne FeddemaChristiaan Kuitwaard en Tjibbe Hooghiemstra zijn hiervoor beschikbaar.

Workshops:
1. Fotografe Tryntsje Nauta daagt de deelnemers uit om te kijken naar ‘de andere kant van het Landschap’, dit te fotograferen of anderszins vast te leggen.
2. Gerrit Terpstra (ruimtelijk/mixed media) gaat ruimtelijk werken met de deelnemers in de tweede workshop. De weergave van een landschap in 3D: hoe kan dat?
3. Peter Veen geeft een schrijfworkshop. Wat kan taal betekenen voor een beeldend kunstenaar? Door verrassende opdrachten wordt de deelnemer zich bewust van het toepassen van teksten.

Resultaat:
De deelnemers hebben een bredere kijk op hun eigen werk gekregen en inspiratie opgedaan om te gaan experimenteren met nieuwe invalshoeken.

Masterclasses

15 deelnemers, 5 Meesters. 
Duur: minimaal 4 dagdelen.
Periode: winter 2018-2019.

Deelname gratis. 
Elke deelnemer krijgt begeleiding op maat bij de verdere ontwikkeling van het eigen werk. Inhoud en vormgeving van de masterclasses worden bepaald door de behoefte van de deelnemers en de leerontwikkeling die de Meesters hen kunnen bieden.

In een gezamenlijke startbijeenkomst wordt kennis gemaakt met elkaar en met elkaars werk en interesses. Ook meegebrachte documentatie en hulp- of begeleidingsvragen komen aan de orde. Zo worden de contouren duidelijk aan wat voor soort masterclass de deelnemer behoefte heeft en hoe die door de Meesters kan worden ingevuld. Dit kan uitmonden in de begeleiding van enkele deelnemers door een Meester, maar er kan ook worden gekozen voor een teamtraject waarbij een groep intensief samenwerkt en de deelnemers ook reageren op elkaars werk.Resultaat: 
De deelnemers ontwikkelen het inzicht op hun eigen beeldtaal en produceren nieuw werk.

Slotexpositie

14 april t/m 5 mei 2019
Locatie:
 nog niet bekend

Het nieuwe werk van de masterclass kunstenaars wordt met werk van de Meesters tentoongesteld.

Beoordeling: 
Welke ontwikkeling hebben de kunstenaars doorgemaakt en hoe is die zichtbaar in het werk. Jurering door de Meesters.

Resultaat: twee deelnemers die zich gedurende de masterclasses het sterkst hebben ontwikkeld krijgen een expositie in de Kunstroute Open Stal 2019 en ontvangen elk 500 euro voor de bekostiging daarvan. De dertien overige deelnemers krijgen de mogelijkheid om elk met één werk deel te nemen in een groepsexpositie als onderdeel van die Kunstroute.

Open Stal 2019

Periode: 20 juli t/m 18 augustus 2019.
Locatie:  Het hele dorp Oldeberkoop. 

Het thema van Open Stal 2019 luidt: 'De mens wikt... ' Het werk van de twee winnaars van de Masterclasses wordt opgenomen in de catalogus en krijgt een bijzondere plaats in de kunstroute. 
De andere dertien deelnemers aan de masterclasses doen mee in een groepstentoonstelling in Open Stal 2019.

 

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.