Project voor talentontwikkeling in beeldende kunst.

De Meesters

Vlnr: Tryntsje Nauta, Anne Feddema, Christiaan Kuitwaard, Tjibbe Hooghiemstra, Gerrit Terpstra

Anne Feddema

Leeuwarden 1961. Anne Feddema is beeldend Kunstenaar en schrijver, dichter. In 2007 won hij de Margaretha de Heer cultuurprijs van de gemeente Leeuwarden voor zijn beeldende werk.In 2009 won hij de Gysbert Japicxpriis voor zijn gedichtenbundel 'Reidhintsje op'e Styx' en in 2016 won hij de Rink van der Veldeprijs voor zijn verhalenbundel 'De Triennen Fan Cheetah'.

De laatste jaren wordt zijn beeldende werk gekenmerkt door een toenemende intimiteit en een zekere versobering. Anne Feddema is een veelzijdig kunstenaar. Hij is actief als dichter, schrijver van columns, schilder, muzikant en performer. ‘Door met meer disciplines bezig te zijn, blijf ik in beweging en in dialoog,’ zei Feddema daar zelf over.

Gerrit Terpstra

Tjibbe Hooghiemstra

Tytsjerk 1957. Hooghiemstra studeerde aan Academie Minerva in Groningen en Academie Sint-Lucas in Gent. Sinds 1991 werkt hij als beeldend kunstenaar en woont daarbij afwisselend in Ierland en Nederland. Zijn werk wordt wereldwijd geëxposeerd en is opgenomen in diverse collectieve en privécollecties. Hooghiemstra publiceerde de boeken Poem for Eire (1992) en Twelve x 12.00 (2003).

Hij doceerde aan de kunstacademies in Cork, Dublin, Sligo, Belfast en Enschede. Momenteel geeft hij nog les aan academie Minerva in Groningen. Hij zegt: ‘ In het tekenen moet er altijd een reden aanwezig zijn om een werk te maken, redenen die o.a. aanwezig kunnen zijn in de natuur of in bijzondere gebeurtenissen. De ingetogenheid en lyrische kracht van het tekenen moet genoeg zijn om de blik van de beschouwer vast te houden en de interesse te wekken’.

Christiaan Kuitwaard

Sneek 1965. Christiaan Kuitwaard was van 1981 tot 1985 beroepsmilitair bij de Koninklijke Marine. Vervolgens studeerde hij aan de kunstacademies van Groningen (1985 – 1986) en Kampen (1986 – 1991). Sindsdien exposeert hij regelmatig in binnen en buitenland. In zijn schilderijen, tekeningen en aquarellen onderzoekt hij de werking van licht en schaduw.

Hij schildert stille objecten en verstilde landschappen, waarbij onderwerpen opdoemen, verschijnen en verdwijnen. In 2015 won hij de Hannie Meinprijs. In 2016 verscheen zijn boek met 263 White Box Paintings. Museum Belvédère organiseerde in 2017 een solo tentoonstelling waarbij het rijk geïllustreerde boek ‘Licht en stilte’ verscheen.

Tryntsje Nauta

Bitgummole 1981. Tryntsje Nauta volgde haar opleiding bij de academies Minerva in Groningen en St. Joost, Breda. Sindsdien werkt ze als autonoom beeldend kunstenaar, met fotografie als medium. Haar fotoseries tonen enerzijds de mens en zijn omgeving in de vorm van documentaire (portret-) fotografie en vangen anderzijds haar observaties op meer conceptuele en poëtische wijze.

Haar thema's zijn: geschiedenis, de mens, menselijke emoties en relaties, milieu, ecologie en mode. In 2013 won ze met haar werk de Gerrit Bennerprijs voor Beeldende Kunst. Ze verwierf landelijke bekendheid met het 'Oranjekoekboek'.

Gerrit Terpstra

Birdaard 1953. Gerrit Terpstra volgde de Bakkersvakschool, kunstacademie Vredeman de Vries en de lerarenopleiding tekenen en handvaardigheid in Leeuwarden, plus een vakopleiding lassen. Zijn werkterrein is net zo breed als zijn opleiding. Hij maakt schilderijen, objecten, illustraties, installaties, boekwerken, werkdagboeken en geeft daarnaast ook les.

Een belangrijk thema dat hem inspireert bij z'n vrije werk is de invloed van tijd op zowel de persoonlijke, als de algemene geschiedenis van mens en natuur. De tijd die heelt en vernietigt, openbaart en verdoezelt, aantast en polijst, meetbaar en beleefbaar is.

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.